Vtedy na západe



Podľa mnohých filmových kritikov je Vtedy na západe najlepším westernom všetkých čias a tiež jedným z najlepších filmov v dejinách svetovej kinematografie.


Orig. názov:C’era una volta il West / Once Up on a Time in the West
Žáner:dráma, western

Krajina:Taliansko / USA
 
Réžia:Sergio Leone
Scenár:Sergio Leone, Sergio Donati
Kamera:Tonino Delli Colli
Hudba:Ennio Morricone
Hrajú:Henry Fonda, Charles Bronson, Claudia Cardinale, Jason Robards,Frank Wolff, Gabriele Ferzetti, Keenan Wynn, Paolo Stoppa
OBSAH:
Podľa mnohých filmových kritikov je Vtedy na západe najlepším westernom všetkých čias a tiež jedným z najlepších filmov v dejinách svetovej kinematografie. Pre všetkých milovníkov príbehov z divokého západu je učebnicovým príkladom toho, ako správne nakrútiť skvelý príbeh, ktorý je pre divákov fascinujúci aj mnoho rokov po premiére. Ide o dnes už kultový a v povedomí širokej verejenosti azda najznámejší western. Prináša príbeh mlčanlivého muža zvaného Harmonika, ktorý prichádza do malého mestečka Flagstone na Juhozápade USA a hľadá muža menom Frank. 
Prečo, to nevieme. Jeho trpezlivá cesta za pomstou sa začne preplietať s príbehom mladej ženy, Jill, ktorá sa vymanila zo života v neworleanském bordeli, vydala sa za farmára Bretta McBaina a prichádza za ním na farmu Sweetwater. Po slede drsných udalostí sa stáva majiteľkou pôdy, ktorá je zdanlivo bezcenná. Len na prvý pohľad. Je to jediné miesto so zdrojom vody v kraji, o ktorú má záujem aj blížiaca sa stavba železnice. Miestny bandita Cheyenn je krivo obvinený z vrážd, ktoré nespáchal.  Harmonika i Cheyenn majú každý svoje vlastné pohnútky, ale spoločne sa stávajú ochrancami  Jill proti Frankovi. Komplikovaný tanec smrti, v ktorom umierajú sny i ich nositelia, a v ktorom odchádza starý dobrý Západ  sa blíži k svojmu poslednému akordu.
Filmový zážitok pre diváka je umocnený hlavne nezabudnuteľnou hudbou majstra westernovej melódie, slávneho Ennia Morriconeho.



Zdieľať film na Facebooku


Dá sa vám tento film pozrieť online alebo ste našli problém? Existujú SK alebo CZ titulky? Dajte nám vedieť.