Don Quijote – Artmax balet



Dobrodružstvo Cervantesovho podivného rytiera inšpirovalo mnoho baletov, z ktorých je najznámejší práve DON QUIJOTE Maria Petipy s hudbou Ludwiga Minkusa.


Orig. názov:Don Quijote

 
OBSAH:
Dobrodružstvo Cervantesovho podivného rytiera inšpirovalo mnoho baletov, z ktorých je najznámejší práve DON QUIJOTE Maria Petipy s hudbou Ludwiga Minkusa. Sú v ňom všetky prvky veľkého klasického baletu: city, dráma aj temperamentné postavy. 
Hlavný hosť Royal Opera House Carlos Acosta v ňom mnohokrát tancoval virtuóznu rolu Basilia. Veľmi zaujímavý je fakt, že práve on vytvoril pre Royal Opera House novú produkciu. 
Autorom výpravy je Tim Hatley, ktorý dodá viac-menej tradičnej scéne moderné rysy. Minkusova hudba je naplnená španielskym koloritom s charakteristickými melódiami a rytmami, ktoré ju činia trvale atraktívnou. V našom prípade ju upravil Martin Yates, zároveň dirigent predstavenia. DON QUIJOTE je balet, ktorý skvele pobaví. 
Známe je nielen veľké pas de deux, ale aj tzv. „biele dejstvo,“ vízia krásnej Dulciney a ďalšie živé scény – v preľudnenom prístave či hlučnej taverne – ktoré privedú na javisko celý súbor.
Obsadenie
Orchester Royal Opera House v Londýne
Dirigent: Martin Yates
Výprava: Tim Hatley
Choreografia: Carlos Acosta podľa Maria Petipy
Hudba: Ludwig Minkus
Libreto: Nicholas Wright
Svetelný design: Hugh Vanstone



Zdieľať film na Facebooku


Dá sa vám tento film pozrieť online alebo ste našli problém? Existujú SK alebo CZ titulky? Dajte nám vedieť.