Everest


Najnebezpečnejšie miesto na Zemi.


Orig. názov:Everest
Žáner:dobrodružný, dráma, thriller
Krajina:USA, Veľká Británia
Réžia:Baltasar Kormákur
Scenár:William Nicholson, Simon Beaufoy
Kamera:Salvatore Totino
Hudba:Dario Marianelli
Hrajú:Robin Wright, Keira Knightley, Jake Gyllenhaal, Clive Standen, Josh Brolin, Sam Worthington, Jason Clarke, Emily Watson, Michael Kelly, Martin Henderson, John Hawkes, Vanessa Kirby, Elizabeth Debicki, Tom Goodman-Hill, Mia Goth, Naoko Mori, Micah Hauptman, Ingvar Eggert Sigurðsson, Todd Boyce, Demetri Goritsas, Charlotte Bøving
OBSAH filmu Everest
V letovej výške Boeingu nemá ľudské telo šancu prežiť. Napriek tomu sa ľudia do takej výšku šplhajú, aby pokorili Everest, najvyššiu horu sveta. Kašlú na nepohodlie, zimu, nástrahy počasia a aj na to, že sa dole už nemusia nikdy vrátiť. Everest v réžii Baltasara Kormákura rekapituluje jednu z najtragickejších expedícii, pri ktorej majestátny masív poslal svojim vyzývateľom mrazivé varovanie.
Píše sa polovica deväťdesiatych rokov a Himaláje sa stávajú obľúbenou turistickou destináciou. Na osemtisícovku už nešplhajú len skúsení horolezci, ale aj dobrodruhovia z celého sveta. Horskí vodcovia Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fisher (Jake Gyllenhaal) napriek tomu nič nepodceňujú a do svojej expedície berú iba ľudí, ktorí majú niečo za sebou. Všetci sú skvele pripravení a vybavení, splneniu snov klientov by nemalo nič brániť. Stačí však malá odchýlka v pláne, náhla zmena počasia a kľúčovú otázku "Podarí sa nám horu zdolať?" vystrieda otázka omnoho zásadnejšia. "Dokážeme prežiť?" Maximálnu autenticitu dosiahli tvorcovia mimo iného tým, že do miest, kde sa natáčalo, zaradili okrem Álp a Islandu takisto základný tábor na úpätí Everestu. "Všetci títo slávni herci spoznali na vlastnej koži, aké to je byť v základnom tábore, zažívať zimu, fyzicky náročne výstupy a vo finále sa postaviť tvárou v tvár hore. Každý z nich priznal, že z tohto zážitku pri natáčaní dosť čerpal," hovorí režisér Kormákur. Vďaka dokonalému 3D zážitku si takisto intenzívne pocity z filmu odnesú i horám nefandiaci diváci.










Zdieľať film na Facebooku


Dá sa vám tento film pozrieť online alebo ste našli problém? Existujú SK alebo CZ titulky? Dajte nám vedieť.