Príbeh Márie

Z temnoty do svetla.









Orig. názov:Marie Heurtin
Žáner:životopisná dráma

Krajina:Francúzsko
 
Réžia:Jean-Pierre Améris
Scenár:Jean-Pierre Améris, Philippe Blasband
Kamera:Virginie Saint-Martin
Hudba:Laurent Lafran
Hrajú:Isabelle Carré, Ariana Rivoire, Brigitte Catillon, Noémie Churlet, Gilles Treton, Laure Duthilleul, Martine Gautier, Patricia Legrand, Sonia Laroze, Valérie Leroux, Fany Buy, Noémie Bianco, Eline De Lorenzi, Tiphaine Rabaud Fournier, Sandrine Schwartz, Dimitri Radochevitch, Christophe Tourrette, Stéphane Margot, Isabelle Marchand Munoz, Monique Milliot, Morgane Legrand, Océane Carreau, Ophélie Ezikian, Amélie Guer, Alexandra Guy, Kylona Guyon, Jessy Issartel, Cassandra Lebihan, Oriane Lemaire, Capucine Liatout, Jade Liatout, Juliette Liatout, Manon-Chloé Liatout, Eva Munch, Anaïs Jean, Clarisse Rodrigues da Costa, Alina Terekhova, Vyckie Verraux, Jane Verrechia, Ana Bouveret, Ema Bouveret, Winona Guyon, Claire Potier, Eozenn Weber

OBSAH, TITULKY A STIAHNUTIE FILMU PRÍBEH MÁRIE

PRÍBEH MARIE rozpráva o dievčine, ktorá sa naučila normálne žiť, hoci bola od narodenia hluchá a slepá. Čerpá zo skutočnej udalosti, ktorá sa odohrala vo Francúzsku na konci 19. storočia. Marie Heurtinová sa narodila nevidiaca a nepočujúca, žije ponorená do tmy a nie je schopná komunikovať so svojím okolím. Navzdory doporučeniu lekára, ktorý je presvedčený o Mariinej slabomyseľnosti, ju milujúci otec, skromný remeselník, nedokáže umiestniť do ústavu pre duševne chorých. 
V zúfalstve Mariu ako desaťročnú nakoniec odvezie do ústavu Larnay neďaleko Poitiers, kde sa rádové sestry starajú o nepočujúce dievčatá a mladé ženy. Mladá rádová sestra Marguerite si aj napriek skepse matky predstavenej vezme Máriu pod svoje ochranné krídla a robí všetko preto, aby ju vyviedla z hĺbky jej vnútornej izolácie a našla cestu, ako s ňou komunikovať a ako ju naučiť žiť. Mária sa najskôr vzpiera, snaží sa uniknúť a len divo kričí. 
Je ťažké odhadnúť, či bude vôbec schopná niečo sa naučiť. Po počiatočných neúspechoch a prekážkach sestra Marguerite nakoniec uspeje aj vďaka svojej nekonečnej trpezlivosti, radostnej viere a láske k mladej Márii. Naučí ju znakový jazyk, vďaka ktorému sa Mária neskôr naučí Braillovo písmo, písať na stroji, šiť, pliesť, učiť sa dejepis a zemepis. 
Izolovanú ľudskú bytosť, ktorá bola okolnosťami odsúdená na živorenie, láska a vytrvalosť dokážu pretvoriť na pôvabnú mladú dámu. Jej príbeh je považovaný za zázrak. Technika sestry Marguerite sa používa doteraz a ústav v Larnay je dodnes v prevádzke.

Režisér Jean-Pierre Améris svoj prístup k príbehu popisuje takto: „Film, ktorý som si predstavoval, je priezračný a ľahko zrozumiteľný. Chcel som natočiť Mariine ruky, ako sa dotýkajú zvierat, stromov a tvárí, dojemné chvíle, z ktorých sa rodí reč a príbeh oslobodenia, znovuzrodenia.“



Zdieľať film na Facebooku


Dá sa vám tento film pozrieť online alebo ste našli problém? Existujú SK alebo CZ titulky? Dajte nám vedieť.