Magický hlas rebelky



Speváčka, signatárka a hovorkyňa Charty 77 Marta Kubišová zotrvala so cťou dvadsať rokov v odpore proti komunistickému režimu.


Orig. názov:Magický hlas rebelky
Žáner:životopisný, dokument

Krajina:Česko
 
Réžia:Olga Sommerová
Scenár:Olga Sommerová
Kamera:Olga Špátová
Hudba:Aleš Březina
Hrajú:Marta Kubišová, Dana Němcová, Pavel Kohout, Vlastimil Třešňák, Jaroslav Hutka, Aneta Langerová, Václav Neckář, Iva Janžurová
OBSAH:
Speváčka, signatárka a hovorkyňa Charty 77 Marta Kubišová zotrvala so cťou dvadsať rokov v odpore proti komunistickému režimu. Keď mala dvadsaťsedem rokov bola vo svojom profesionálnom vzlete zostrelená ruskými okupačnými tankami, ktoré obsadili Československo. 
Dôvodom bola pravdepodobne speváčkina pieseň Modlitba pre Martu, ktorá sa stala protest songom okupovanej zeme. Marta, trojnásobná Zlatá slávica z rokov 1966, 1968 a 1969 a sexsymbol vtedajšej doby sa živila lepením vrecúšok. Stres vyvolaný dramatickou zmenou života a normalizačná beznádej vyústili do speváčkinej osobnej tragédie. Svoj osud niela bez sťažovania a aj napriek tomu sa stala terčom výsluchov a šikanovania zo stany Štátnej bezpečnosti.
 V roku 1989 zažila Marta behom Zamatovej revolúcie comeback, ktorý by jej mohla závidieť ktorákoľvek hviezda. Jej Modlitbe načúvalo celé Václavské námestie, stala sa jedným zo symbolov odporu proti komunistickému totalitnému režimu.
Film mapuje speváčkinu prvú aj druhú spevácku kariéru, odkrýva mnoho z dramatického osobného života a zároveň mapuje históriu Československa v druhej polovici 20. storočia.



Zdieľať film na Facebooku


Dá sa vám tento film pozrieť online alebo ste našli problém? Existujú SK alebo CZ titulky? Dajte nám vedieť.