Darca



Keď majú ľudia slobodnú voľbu, vyberú si zle...


Orig. názov:The Giver
Žáner:fantasy, sci-fi

Krajina:USA
Web stránka:https://thegiverfilm.com/
 
Réžia:Phillip Noyce
Scenár:Michael Mitnick, Robert B. Weide
Kamera:Ross Emery
Hudba:Marco Beltrami
Hrajú:Brenton Thwaites, Jeff Bridges, Meryl Streep, Katie Holmes, Alexander Skarsgård
OBSAH filmu Darca:
Jonas (Brenton Thwaites) vyrastá v idylickom svete, kde existuje len šťastie. Ľudia nepoznajú utrpenie, vojny, násilie, strach ani bolesť. Základom sveta je jednotvárnosť: rovnaké domy, rovnaké oblečenie, rovnaké rodiny.
Na okraji spoločenstva žije jediný držiteľ a strážca všetkých pravdivých spomienok ľudstva – Darca (Jeff Bridges). Jeho prostredníctvom Jonas získava to, čo nikto iný nesmie vedieť – pravdu o skutočnom živote a skúsenosti predchádzajúcich generácií.
Jonas začína chápať, že jeho spoločenstvo žije v ilúzii dostatku a bezpečia za cenu absencie citov a možnosti  voľby. Ľudia necítia emócie, lásku, vášeň, priateľstvo, nevnímajú farby. Pocit harmónie je vytváraný umelo.
Jonas objavuje najtemnejšie stránky utopického sveta. Každý v spoločenstve je pomocou každodenných injekcií zbavovaný všetkých zlých spomienok a zážitkov. Ich svet je podvod, denne zaplatený smrťou nepohodlných ľudí, v prospech riadenej existencie.  Tvárou v tvár tejto skutočnosti Jonas už nedokáže žiť ako predtým. Čelí ťažkému rozhodnutiu nielen o svojom vlastnom bytí, ale  aj o budúcnosti celého sveta..ilm Darca bol nakrútený podľa rovnomenného románu Loisa Lowra, ktorého sa vo svete predalo viac než 10 miliónov výtlačkov. Jonasa si zahrala vychádzajúca hviezda Brenton Thwaites. 
Vo filme sa predstaví  po boku velikánov strieborného plátna – Jeffa Bridgesa (Thron: Legacy, Iron Man), Meryl Streep (Železná lady, Mamma Mia!, Diabol nosí Pradu) a Katie Holmes (Batman začína, Telefónna búdka). Réžie sa ujal Phillip Noyc (Salt, Tichý Američan, Zberateľ kostí).



Zdieľať film na Facebooku


Dá sa vám tento film pozrieť online alebo ste našli problém? Existujú SK alebo CZ titulky? Dajte nám vedieť.