Kovář z Podlesí



Rozprávka, v ktorej je všetko tak trochu inak.

Orig. názov:Kovář z Podlesí
Žáner:rozprávka

Krajina:Česká republika
 
Réžia:Pavel Göbl
Scenár:Pavel Göbl
Kamera:Richard Špůr, a.č.k.
Hudba:Antonín Veselka
Hrajú:Bolek Polívka, Josef Somr, Milan Markovič, Jiří Pecha, Rostislav Novák ml., Ivana Chýlková, Barbora Seidlová, Szidi Tobias
OBSAH:
Kovář z Podlesí je nová česká rozprávka s Bolkom Polívkom v hlavnej úlohe. Kľúčovou témou Kováře z Podlesí je rozprávkový súboj dobra so zlom, snaha o získanie pravej lásky a objavenie naozajstného  priateľstva. Tvorcovia odvážne skombinovali tri technológie - v rozprávke hrajú herecké hviezdy spoločne s klasickými bábkami (pán Křeček a pán Veverka) a s postavou Draka, ktorá je vytvorená počítačovou 3D animáciou. Výrazný vizuálny a magický štýl dodal filmu František A. Skála (syn výtvarníka Františka Skálu). Popri Bolkovi Polívkovi a Drakovi sa v Podlesí predstavia tiež Josef Somr, Milan Markovič, Ivana Chýlková alebo Szidi Tobias.  
Na mestečko Podlesí a jeho okolie je vrhnutá kliatba, ktorou môže zlomiť Toník, synovec miestneho kováča. A ako? Tým, že zbaví kraj zlých ježibáb, na ktoré sa kedysi premenili dobré víly. Z ich pazúrov musí zachrániť milovanú Bětku a súčasne zbaviť Podlesí draka. Toník je sirota, vyrastá u svojrázneho  strýka kováča. A pretože kováč je jednak vojnový invalid a jednak trošku lenivec, premenil Toník jeho kováčsku dielňu na miesto plné vynálezov, ktoré majú strýčkovi uľahčiť život. A na obsluhu rôznych strojčekov, strojov a čarovných mašiniek vycvičil pána Křečka a pána Veverku.
V počítači je Drak…
Náročná triková časť filmu zahŕňa viac než tri stovky trikov, ktorých hlavné čaro spočíva v tom, že prirodzene a nenápadne zapadajú do rozprávania príbehu. Trikom samozrejme dominuje Drak, ktorý je popri Bolkovi Polívkovi hlavným lákadlom filmu. Boris Masník, trikový supervízor filmu, o ňom hovorí: "Náš Drak sa nevyliahol v jaskyni, ale v počítačovom štúdiu. Nevznikol z univerzálnych dračích predlôh, ale z atypického modelu, ktorý z hliny vytvoril výtvarník filmu, F. A. Skála. Veľmi špecifický charakter dali Drakovi povrchy jeho tela. Vychádzali sme  z reálnych zdrojov - Drak má brucho, ktoré pripomína brucho hrocha, jeho chrbát  zas vychádza z chrbta jašterice, je to také kombinované a krížené "zvieratko". Drak už nie je najmladší, takže má na tele všelijaké vrásky a záhyby. To všetko spolu vytvorilo jeho originálnu a dôveryhodnú podobu."
A ako to všetko začalo?

"Inšpiráciu na Kováře z Podlesí som našiel  v knižke, kde bolo popísané, ako kedysi fungovalo v domoch vyháňanie zlých duchov. Potom sa pridali klasické rozprávkové témy ako nechcený ženích alebo čarovný meč - ktorý je, spolu s postavou psa, postupne naberajúceho odvahu, prítomný v jednej kratučkej Tolkienovej poviedke. Citácie z mojich obľúbených drobností som zasadil do úplne iného kontextu a deja,"  hovorí  scenárista a režisér Pavel Göbl.



Zdieľať film na Facebooku


Dá sa vám tento film pozrieť online alebo ste našli problém? Existujú SK alebo CZ titulky? Dajte nám vedieť.