Pí a jeho život download


Réžia:Ang Lee
Hrajú:Irrfan Khan, Suraj Sharma, Gérard Depardieu, Rafe Spall
Premiéra:20. december 2012
Dĺžka:127 minút
Žáner:dráma, dobrodružný
Chlapec, tiger a more. To sú hlavní hrdinovia neuveriteľného príbehu, ktorý najskôr prevalcoval svet na stránkach knižky a teraz sa to chystá zopakovať filmovou verziou. Predpoklady má obrovské, réžie sa totiž ujal oscarový Ang Lee, tvorca legendárneho Tigra a draka. Ten aj s pomocou 3D vyčaroval tomuto dobrodružnému filmu snový vizuálny kabát, ktorému by bola chyba odolať.
Hlavný hrdina Pí vyrastal v indickej zoologickej záhrade, ktorú založil jeho otec. Možno by exotickú živnosť prevzal, keby sa rodina nerozhodla presťahovať do studenej Kanady – aj s niektorými zvieratami, ktorých predajom si chceli zaistiť ľahší štart v novej krajine. Proti tomu sa však postavili prírodné živly, ktoré jednej búrlivej noci potopili nákladnú loď, na ktorej sa plavil Pí s rodičmi a bratom. Chlapec sa šťastnou náhodou ocitol v záchrannom člne, ktorý ostal uprostred oceánu ako jediná pripomienka katastrofy. Nezachránil sa však sám, jeho spolucestujúcimi bola poranená zebra, hyena, samica orangutana a Richard Parker. Nebol to ďalší človek, čo prežil, ale mohutný bengálsky tiger, ktorý si rozhodne nemyslel, že by sa v núdzových podmienkach malo niečo meniť na prirodzenom priebehu potravinového reťazca. Tak sa začala neskutočná plavba, počas ktorej sa chlapec musel premeniť na muža, aby dokázal obstáť v konkurenci jedného z najväčších predátorov našej planéty a prežiť strastiplnú púť k pevnine.
O knižnej predlohe Yanna Martela sa roky tvrdilo, že je nesfilmovateľná. Príbeh, ktorý sa odohráva na ploche troch kontinentov, dvoch oceánov a bohatej imaginácie, v ktorom sú hlavnými postavami chlapec a tiger, sa však pod Leeovým režijným vedením premenil na klenot. Z nenatočiteľného príbehu sa stalo vzrušujúce výpravné dobrodružstvo plné magických obrazov a provokatívnych tém. Iste pomohlo aj to, že pre autora Martela bol režisér Ang Lee tou najlepšou voľbou. „Dokáže nakrúcať emocionálne veľmi silné príbehy bez ohľadu na to, či ide o intímne filmy ako Skrotená hora alebo Ľadová búrka, alebo spektakulárne kúsky typu Tiger a drak. A presne taký prístup Pí a jeho život potreboval. Je to intímna dráma mladého muža, ktorý stratil rodinu, ale musí sa cez to preniesť kvoli dobrodružstvám a neskutočným výzvam osudu, ktorým musí čeliť.



Zdieľať film na Facebooku


Dá sa vám tento film pozrieť online alebo ste našli problém? Existujú SK alebo CZ titulky? Dajte nám vedieť.