Let


Réžia: Robert Zemeckis
Hrajú: Denzel Washington, Nadine Velazquez, Kelly Reilly, John Goodman
Premiéra: 21. február 2013
Dĺžka: 138 minút
Žáner: dráma

Manévrom za hranicou ľudského chápania zachránil lietadlo plné cestujúcich. Napriek tomu sa nestal hrdinom, ale štvancom. Oscarový režisér Robert Zemeckis natočil drámu, ktorá rieši veľmi zajímavú dilemu. Čo spraviť s kapitánom litadla, ktorý síce ľudsky zlyhal a už nikdy by si nemal sadnúť do pilotnej kabíny, ale práve vďaka tomuto zlyhaniu sa odhodlal na akciu, ktorá pripomína zázrak? Neuveriteľnému príbehu dominuje Denzel Washington v role, ktorá ho pasovala medzi favoritov oscarového boja za rok 2012.

Kapitán Whip Whitaker (Washington) je ostrieľaný pilot, ktorému ani najprudšia turbulencia nestojí ani len za zvýšenie hlasu či adrenalínu v krvi. Keď behom rutinného letu ním pilotované dopravné lietadlo vletí do mohutnej búrky, chladnokrvne ho vyvedie do bezpečia, za čo si vyslúži potlesk 96 cestujúcich a šiestich členov posádky. Radosť je predčasná, lietadlu postupne začnú vynechávať funkcie, je čím ďalej neovládateľnejšie a Whip sa odhodlá na šialený čin – otočí ho hore nohami, čo ho má dlhšie udržať vo vzduchu, a medzičasom sa pokúsi nájsť čo najvhodnejšie miesto na pristátie. Pred rovným pásom lúky ho znova otočí a v dvestokilometrovej rýchlosti dosadne na zem. Ako zázrakom prežije 96 ľudí. Keď sa Whip neskôr prebudí v nemocnici, dozvie sa, že sa stal národným hrdinom. Zbožňovanie má však krátke trvanie - len do chvíle, než padne kľúčová otázka: Čo robil kapitán pred osudným letom? V tej chvíli pre neho začína nový boj. Boj, ktorý napokon bude ťažší než ten, ktorý zviedol so živlami a neovládateľným lietadlom.

Režisér Robert Zemeckis sa po období experimentovania s digitálnymi trikmi Letom vracia k hraným snímkam. „Pre mňa bola táto látka jasnou voľbou. Mám rád figúry s komplexnými hrdinami, ktorí nie sú čierni alebo bieli, ale majú všetky možné odtiene. Každá postava v tomto filme má svoje tienisté stránky a to dáva filmu veľkú dynamiku,“ vraví režisér, ktorý je sám amatérskym pilotom, takže si vedel predstaviť, čo jeho hrdina v pilotnej kabíne prežíval.

Let download
Najlepšie filmy na stiahnutie u nás!



Zdieľať film na Facebooku


Dá sa vám tento film pozrieť online alebo ste našli problém? Existujú SK alebo CZ titulky? Dajte nám vedieť.